264 posts for ανθρώπινα δικαιώματα

<< page 2 of 27 >>


11 - "πάντα έβγαινα στο δρόμο με μοναδική κουκούλα το πρόσωπό μου"

ανέβηκε στις 16-Aug-2009 από Rodia

Οκτώ μήνες προφυλακισμένος για τα γεγονότα του Δεκέμβρη, τον τελευταίο και σε απεργία πείνας. Η αναμενόμενη αποφυλάκιση τον Ιούλιο δεν ήρθε, το θέατρο παραλόγου των κατηγοριών συνεχίστηκε και ο Θοδωρής παραμένει έγκλειστος. Αλλά αγωνιστής. Αυτή τη φορά «όπλο» του, το ίδιο του το σώμα. Μας μίλησε τηλεφωνικά από τις φυλακές Κορυδαλλού. Εκεί απ' όπου βλέπει το εκδικητικό πρόσωπο του κράτους, την Ελλάδα της βίας και της καταστολής, αλλά και μια άλλη Ελλάδα της ανήσυχης νεολαίας, της αλληλεγγύης, της πίστης σε ιδανικά. Επιμένοντας στην αθωότητά του και στα πιστεύω του. Πληρώνοντας ακριβά και για τα δυο.
Ακούω τη φωνή του με διακοπές από μεγάφωνα που ουρλιάζουν διαταγές και παραγγέλματα στους φυλακισμένους του Κορυδαλλού. Είναι εξαιρετικά ευγενής, χαμηλών τόνων, δυνατός μέσα στην αδυναμία του. Εύθραυστος πια, αλλά αποφασισμένος, στην καρδιά του Αυγούστου που δεν υπάρχουν ειδήσεις, δίνει τη μάχη για την ελευθερία του με το μοναδικό όπλο που του έχει απομείνει: το ίδιο του το σώμα. Για πάνω από ένα μήνα, ο μοναδικός τώρα πια φυλακισμένος του Δεκέμβρη, είναι σε απεργία πείνας. Παρόλο που έχει χάσει 12 κιλά, η πίεσή του έχει πέσει και παθαίνει υπογλυκαιμικά σοκ και παρόλο που οι γιατροί επιμένουν πως τώρα πια μπορεί να πάθει μη αναστρέψιμες βλάβες σε ζωτικά όργανά του, η διεύθυνση των φυλακών αρνείται να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Ο Θοδωρής Ηλιόπουλος δηλώνει αθώος. Ενας όμηρος.

-- Το κράτος σε διώκει για ποινικά αδικήματα, κακουργήματα και πλημμελήματα, και σε θεωρεί τόσο επικίνδυνο που δεν σε αποφυλακίζει με περιοριστικούς όρους. Πώς νιώθεις γι' αυτό;
«Από τις 18 Δεκεμβρίου βρέθηκα πρωταγωνιστής στο θέατρο του παραλόγου. Με συνέλαβαν στο σωρό, καθώς περπατούσα στην Ακαδημίας με τους φίλους μου. Πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ κύκλωσαν καμιά 10αριά ανθρώπους. Αρχισα να τρέχω και δυο από αυτούς με πρόλαβαν, με πέταξαν κάτω κι άρχισαν να με κλωτσάνε στο κεφάλι ουρλιάζοντας "τώρα θα δεις τι θα πάθεις". Δεν είχα ιδέα τι θα μπορούσα να πάθω. Τελικά, αυτό που έπαθα είναι πως βρέθηκα κατηγορούμενος για τρία κακουργήματα. Σύμφωνα με την ανακρίτρια, ήμουν τη στιγμή της σύλληψής μου έξω από τη Νομική και πέταγα μολότοφ. Η μοναδική μαρτυρία που υπάρχει γι' αυτό είναι των δυο ΜΑΤατζήδων που με συνέλαβαν. Οταν δε η ανακρίτρια τους ρώτησε αν θα με αναγνώριζαν στο δρόμο κι εκείνοι απάντησαν θετικά, η ανακρίτρια σήκωσε το δάχτυλο, με έδειξε και τους είπε "αυτός είναι;". Με έδωσε δηλαδή η ίδια. Φυσικά και οι ΜΑΤατζήδες... με αναγνώρισαν. Από τότε δεν με αποφυλακίζουν γιατί στην πραγματικότητα με χρειάζονται ως όμηρο. Από τους συλληφθέντες λίγοι είναι αυτοί που πήραν θέση για το Δεκέμβρη. Δεν λέω ότι ήταν υποχρεωμένοι. Εγώ πήρα θέση κι αντιμετωπίζω τα αντίποινα του κράτους».

-- Πώς έζησες τα γεγονότα του Δεκέμβρη;
«Ο πατέρας μου είναι στα τελευταία του κι έχει αλτσχάιμερ κι η μάνα μου είναι 83 χρόνων και δεν μπορεί να τον φροντίσει. Για αυτό μπόρεσα να κατέβω στους δρόμους δυστυχώς μόνο δυο φορές. Ηταν μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσεις και να προβληματιστείς, να προτείνεις λύσεις, να ανταλλάξεις ιδέες. Κάποιοι, άδηλων συμφερόντων, διαβάζουν τα γεγονότα σαν τις κλαίουσες ιτιές, κλαυθμηρίζουν για τον όλεθρο και την καταστροφή. Ομως ο Δεκέμβρης γέννησε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και, κυρίως, ξεκόλλησε τα παιδιά από τα playstations και τα internet cafe. Είναι αφελές κι άδικο να λες πως τα παιδιά βγήκαν στο δρόμο μόνο για να εκτονώσουν την οργή τους. Τα ιδανικά και τα όνειρά τους διεκδίκησαν».

-- Ποια ήταν η αντίληψή σου για το κράτος πριν και ποια είναι τώρα;
«Αν σου πω, θα με κλείσουν ισόβια... Αστειεύομαι. Δεν θέλω να βάζω ταμπέλες στον εαυτό μου τύπου αναρχικός ή αντιεξουσιαστής. Είμαι οραματιστής της άμεσης δημοκρατίας, του συν-αποφασίζειν και συν-πράττειν. Κατά την εφηβεία μου, είχα γοητευτεί με τη φιλοσοφία του αναρχισμού από τον Ζήνωνα και τους κυνικούς φιλόσοφους μέχρι τον Ενρίκο Μαλατέστα. Ακόμη και σήμερα, παραμένω γοητευμένος. Αγωνίζομαι για έναν διαφορετικό κόσμο. Οχι με μολότοφ και πέτρες, αλλά με ιδέες και κείμενα. Δεν είμαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος στον οποίο το κράτος δείχνει το εκδικητικό του πρόσωπο. Αυτό που τους ενοχλεί, αυτό που καταστέλλουν δεν είναι η δράση μου, αλλά η στάση μου και η άποψή μου. Μου φόρτωσαν ένα κατασκευασμένο κατηγορητήριο, αγνόησαν τις αποδείξεις που προσκόμισα για την αθωότητά μου. Το θέμα για το κράτος είναι ότι επιμένω να σκέφτομαι. Και να σκέφτομαι διαφορετικά. Υπό αυτή την έννοια, αύριο το πρωί μπορείς να βρεθείς στη θέση μου, εσύ κι ο οποισδήποτε».

-- Φοβάσαι τώρα πια τη χώρα που τη λένε Ελλάδα;
«Οχι. Είναι τρομακτικό να περπατάς στην Ακαδημίας και μετά να βρίσκεσαι σε ένα κελί για μήνες, αλλά έχω τόσο μεγάλη επιθυμία να ζήσω που δεν φοβάμαι. Κι επίσης, εκτός από την Ελλάδα της βίας και της καταστολής, βλέπω και μια άλλη Ελλάδα της ανήσυχης νεολαίας, της αλληλεγγύης, της πίστης σε ιδανικά».

-- Γιατί επέλεξες την απεργία πείνας;
«Οταν κάποιος ξεκινάει απεργία πείνας, κανονικά πρέπει να τον εξετάσει οδοντίατρος -τα δόντια παθαίνουν πρώτα ζημιά- και ψυχίατρος για να αποδειχθεί ότι δεν είναι αυτοκαταστροφικός. Παρόλο που αυτό δεν έγινε στην περίπτωσή μου, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν είμαι αυτοκτονικός, δεν θέλω καθόλου να πεθάνω. Ούτε θέλω να πάθω κάποια ανήκεστο βλάβη που θα με αφήσει ανάπηρο για όλη μου τη ζωή. Βεβαίως, όπως μου εξήγησε η γιατρός που με παρακολουθεί, μετά την 30ή ημέρα απεργίας, αρχίζουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα, μπορεί να εκπέσουν ζωτικά σου όργανα. Ομως πραγματικά δεν μου έχει μείνει άλλος τρόπος. Το σώμα μου είναι το ύστατο όπλο».

-- Η απεργία πείνας φλερτάρει με το θάνατο;
«Κάθε τι φλερτάρει με το θάνατο. Αν είσαι μετανάστης, μια επίσκεψη στην παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα μπορεί αυτομάτως να σημάνει και το θάνατό σου. Ή αν είσαι εργάτης σε κάποιο εργοστάσιο. Ή αν είσαι ποδηλάτης στους δρόμους της Αθήνας. Η απεργία πείνας σε φέρνει μερικά βήματα πριν το θάνατο, αλλά και πιο κοντά στην ελευθερία. Ως ξένος που είμαι στον κόσμο των αφεντικών, ως εργάτης, ως ποδηλάτης δεν φοβήθηκα το θάνατο. Ως απεργός πείνας ζω με την ελπίδα της απελευθέρωσης κι όχι με το φόβο του θανάτου».

-- Είσαι ερωτευμένος, ετοιμαζόσουν για την απελευθέρωσή σου τον Ιούλιο κι ένα κοινό σπίτι με την αγαπημένη σου. Τι λέτε τώρα;
«Μιλάμε καθημερινά ατελείωτες ώρες, μου γράφει και της γράφω, σχεδιάζουμε τη ζωή μας μετά. Είμαστε πολύ δεμένοι οι δυό μας, τα αντιμετωπίζουμε σαν ομάδα. Η φυλακή ορίζει την ελευθερία του σώματος, όχι της ψυχής σου. Κάθε φορά που κλείνουμε το τηλέφωνο, εκείνη μου λέει venceremos. Είμαστε νέοι, ερωτευμένοι κι έχουμε τόσα όμορφα πράγματα να ζήσουμε μαζί. Και θα νικήσουμε».

-- Τι όνειρα βλέπεις;
«Στην αρχή έβλεπα εφιάλτες. Με καθημερινό αγώνα, κατάφερα όχι μόνο να αποβάλω οτιδήποτε θα μπορούσε να με τσακίσει, αλλά να βλέπω όνειρα με δύναμη και χαρά. Εχω επιλέξει να ζήσω δημιουργικά αυτό το επεισόδιο της ζωής μου».

-- Τι έμαθες στη φυλακή;
«Κάθε φυλακή είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Βλέπεις από καταδικασμένους για οικονομικά εγκλήματα που κι εδώ τους ενδιαφέρει να κάνουν μπίζνες, μέχρι παιδεραστές. Αλλά βλέπεις και πολλούς αθώους, ανθρώπους που δεν είχαν χρήματα για έναν καλό δικηγόρο ή για να πληρώσουν την εγγύηση. Πριν μπω μέσα ήμουν απόλυτος, πίστευα πως... οι κακοί είναι στη φυλακή. Εδώ όμως αναγκάζεσαι να καταλάβεις πως το κακό είναι σχετικό, να παραδεχθείς πως δυνητικά φονιάς θα μπορούσε να είναι ο καθένας σε μια δοσμένη συγκυρία.
Υπάρχουν τα πάντα μέσα μας. Στη φυλακή μαθαίνεις καινούριους κώδικες και, κυρίως, να μην εμπιστεύεσαι κανέναν. Και μερικούς τρόπους οι οποίοι σου διευκολύνουν τη ζωή. Εδώ ζεις με τα ελάχιστα. Αυτά που έξω θεωρούμε σκουπίδα, μέσα είναι χρήσιμα. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι για να καλύψεις τα ράφια με κουρτίνα, χρησιμοποιείς αντί για κόλλα καμμένες μπατονέτες;»

-- Οι συγκρατούμενοί σου πώς σε αντιμετωπίζουν;
«Ανέκαθεν υπήρχε σεβασμός για τους πολιτικούς κρατούμενους από τους ποινικούς, αν και δεν θέλω να κάνω διαχωρισμό. Ολοι είμαστε έγκλειστοι κι έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα. Κι εμείς, αν και πολιτικοί, αντιμετωπίζουμε το ποινικό δίκαιο. Οι συγκρατούμενοί μου μού συμπαρίστανται.
Ο Νίκος Τσουβαλάκης άρχισε κι αυτός απεργία πείνας την ίδια μέρα με εμένα σε ένδειξη αλληλεγγύης. Αλλοι κρατούμενοι κάνουν αποχή συσσιτίου. Οι περισσότεροι με στηρίζουν με απλές καθημερινές πράξεις: με επισκέπτονται στο κελί, μου δανείζουν βιβλία, μου παραχωρούν τη σειρά τους στο τηλέφωνο».

-- Πώς είναι το κελί σου;
«Είσαι 18 ώρες το 24ωρο κλεισμένος μέσα σε ένα χώρο το πολύ 8 τετραγωνικά μέτρα μαζί με άλλους τρεις. Η θέρμανση δεν επαρκεί. Κατσαρίδες και αρουραίοι κάνουν συχνά την εμφάνισή τους. Οι τουαλέτες βρίσκονται σε ένα υπόγειο με σπασμένα τζάμια και κρύο νερό».

-- Οι κρατούμενοι λένε πως ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι ο χρόνος. Πώς περνάς τις μέρες σου;
«Υπάρχει η θεωρία πως όσο πιο πολύ κοιμάσαι, τόσο πιο γρήγορα φυλακή βγάζεις. Εγώ υποστηρίζω ότι όσο πιο πολύ κοιμάσαι, τόσο λιγότερο ζεις. Τώρα πια που δεν μπορώ να περπατήσω, διαβάζω στο κελί, γράφω, ζωγραφίζω, ακούω μουσική, φτιάχνω χειροποίητες κατασκευές από φθηνά υλικά».

-- Τι σε εμπνέει;
«Οι διάδρομοι, τα κάγκελα και τα συρματοπλέγματα. Ολα αυτά μ' έβαλαν στη διαδικασία να δημιουργήσω μια άλλη πραγματικότητα από λέξεις και ζωγραφιές».

-- Τι θα έλεγες αν είχες μπροστά σου τον υπουργό Δικαιοσύνης;
«Ενα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου: "Ξεριζώνω τις λέξεις μία μία απ' το λαρύγγι μου/ αν στάζουν αίμα/ τύλιξτες στο μαντήλι σου/ τύλιξτες με μπαμπάκι/ ή πάλι πιάσε τις με τη λαβίδα και πες: 'έτσι τα λέει, για εντύπωση'/ Κάνε επιτέλους ό,τι θες / Ομως δεν φτάνει πια η σιωπή / Δεν φτάνουν πια τα λόγια / Ξεριζώνω μία μία σκέτες λέξεις / και σου τις στέλνω"».

-- Πώς ονειρεύεσαι τη ζωή σου μετά τη φυλακή;
«Απλή ως προς το ζην, πολύπλοκη ως προς τη σκέψη, και θέλω να κάνουμε ένα πιτσιρίκι που δεν θα μ' αφήνει σε ησυχία!»

-- Επειτα από όλη αυτή την ταλαιπωρία, θα ξαναβγείς στους δρόμους;
«Φυσικά. Με τη μόνη διαφορά ότι θα είμαι πανέτοιμος να αντιμετωπίσω το στημένο κατηγορητήριο. Αλλωστε, πάντα έβγαινα στο δρόμο με μοναδική κουκούλα το πρόσωπό μου».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΤΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, enet.gr
ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

χωρις σχόλια12 - Τρίτη 16/6/2009 ο αντιρατσισμός σε δίκη

ανέβηκε στις 11-Jun-2009 από Rodia

Μετά την ανάρτηση του Dealsend εδώ και την εκπομπή του εδώ, βρήκα αναρτησεις και εδώ και εδώ

-->> η ιστοσελίδα της ομάδας δασκάλων του 132ου δημ. σχολείου-->> http://www.132grava.net/taxonomy/term/1

-->> η έκκληση για στήριξη της εκπαιδευτικού-->> http://www.edugate.gr/anak/25-05-09-17

Το θέμα είναι Α-ΠΙΣ-ΤΕΥ-ΤΟ λέμε. Ντρέπομαι. Για τα χάλια της κυβέρνησης. Για τη βλακεία του υπ. Παιδειας. κλπ κλπ. Ωκεανος ντροπης λέμε...

χωρις σχόλια13 - Προβολές του Εξάντα ανά τον κόσμο...

ανέβηκε στις 11-May-2009 από Rodia

Την επιτυχημένη πορεία του στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου ανά τον πλανήτη συνεχίζει ο Εξάντας του Γιώργου Αυγερόπουλου συμμετέχοντας αυτές τις ημέρες στο Φεστιβάλ Λατινοαμερικανικού Κινηματογράφου της Ολλανδίας, ενώ μόλις επέστρεψε από το το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπαχρέιν...

new_picture.jpg
Στο 5o Διεθνές Φεστιβάλ Λατινοαμερικάνικου Κινηματογράφου, ο Εξάντας συμμετέχει με το ντοκιμαντέρ "Τα Παιδιά Ενός Βιασμού".

Το διεθνές Φεστιβάλ Λατινοαμερικάνικων Ταινιών διανύει ήδη τον πέμπτο χρόνο της ζωής του και εφέτος στην Ουτρέχτη αναμένονται περισσότεροι από 12.000 χιλιάδες θεατές, ενώ στα πλαίσια της διοργάνωσης θα προβληθούν 140 ταινίες 50 σκηνοθετών από όλο τον κόσμο.

To Φεστιβάλ, έχει σαν στόχο του να παρουσιάσει στο κοινό νέους Λατινοαμερικάνους σκηνοθέτες, αλλά και ταινίες δημιουργών από άλλα μέρη του πλανήτη που αγγίζουν τη Λατινοαμερικάνικη πραγματικότητα.
Το ντοκιμαντέρ "Τα Παιδιά Ενός Βιασμού" επελέγη από την κριτική επιτροπή -που αποτελούν κινηματογραφιστές όπως οι Paulo Roberto de Carvalho, Mariska Graveland, Martijn te Pas κ.α.-  να συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα ανάμεσα σε δεκάδες αξιόλογες ταινίες δημιουργών από όλο τον κόσμο.
Η ταινία θα προβληθεί δύο φορές στα πλαίσια του Φεστιβάλ, το Σάββατο 9 Μαΐου και την Τρίτη 12 Μαΐου, ενώ τη δεύτερη προβολή της θα ακολουθήσει συζήτηση με αντικείμενο Νέοι και Βία.
Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ εδώ

Περισσότερα για τη συμμετοχή του Εξάντα στο LAFF εδώ.
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα για το ντοκιμαντέρ εδώ και να δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ online στο αρχείο του Εξάντα εδώ.


new_picture_1.jpg
Εντωμεταξύ με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε πριν λίγες ημέρες και η προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ του Εξάντα «Δέλτα, Οι βρώμικες δουλειές του Πετρελαίου» στο BHRIFF, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπαχρέιν. 

Το Μπαχρέιν είναι η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που συμμετέχει στο Διεθνές Δίκτυο Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και το φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την 1η Μαΐου, συνδυάζει τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου.

Περισσότερα για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπαχρέιν εδώ

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα για το ντοκιμαντέρ «Δέλτα, Οι βρώμικες δουλειές του Πετρελαίου» εδώ και να δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ online στο αρχείο του Εξάντα εδώ.

χωρις σχόλια14 - Παρακράτος 2009 ...

ανέβηκε στις 25-Feb-2009 από Ευριπίδης Αγγελόπουλος

1

2

 

3

 

4

 

σχόλια 1

by Rodia - Χτυπήθηκε η μυστηριώδης ζαρντινιέρα, επιτέλους!
Γιατί χειροβομβίδα και όχι μια πιο ήπια μέθοδος, π.χ. φαρμάκωμα με νερό Ασωπού;..
Πόλεμος μαίνεται σε όλα τα μέτωπα. Με κάθε μέσο. Τον εχθρό όμως δεν τον πολεμάς με τα ίδια του τα όπλα... Σιάχνεις καλύτερα και το όπλο του λόγου και της πληροφόρησης είναι το πιο αποτελεσματικό -ή όχι;15 - 30 Μαρτίου 1986, Κανάλι 15, ελεύθερη εκπομπή... παρουσία εισαγγελέα

ανέβηκε στις 18-Feb-2009 από Αποστόληςclick to listen

 

Ένα ντοκουμέντο. Aθήνα, 30 Μαρτίου, 1986. Η ιστορική εκπομπή του πρώτου ελεύθερου ραδιοφωνικού σταθμού της χώρας, διακόπτεται από την είσοδο του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου που προχωράει σε κατάσχεση των μηχανημάτων του σταθμού ενώ αυτός εκπέμπει... Και οδηγεί στο δικαστήριο τους δημοσιογράφους, τους πανεπιστημιακούς και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην εκπομπή.

Στο στούντιο βρίσκονται οι Ρούσσος Κούνδουρος, Κώστας Ταχτσής,  Κώστας Ζουράρις και Στέλιος Κούλογλου, των οποίων δηλώσεις προλαβαίνουν να βγουν στον αέρα λίγο πριν κατασχεθούν τα μηχανήματα. Επίσης, όπως ακούγεται να λέει από μικροφώνου ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Γιώτης, από το σπίτι του οποίου γίνεται  η μετάδοση, “είναι εδώ ο καθηγητής κύριος Βεγλερής, ο κύριος Φιλιππόπουλος,  ο κύριος Κόσκος, ο κύριος Αραμπατζής, ο κύριος Κοσώνας, ο κύριος Μαράτος, η δεσποινίς Τσουκαλά, ο κύριος Βασιλόπουλος, ο κύριος Τζαννετάκος, ο Γιώργος Βότσης...”

Στην εκπομπή, ακούγονται δηλώσεις των Χάρη Μπουσμπουρέλη (εφημ.Το Βήμα), Σεραφείμ Φυντανίδη (εφημ. Ελευθεροτυπία), Αθανάσιου Παπανδρόπουλου (περ. Οικονομικός Ταχυδρόμος), Λυκούργου Κομίνη (εφημ. Πρώτη), Ελένης Βλάχου (εφημ. Καθημερινή), Μαρίας Ρεζάν, του συνταγματολόγου Φαίδωνα Βεγλερή, του δικηγόρου Κώστα Φιλιππόπουλου, και του δημοσιογράφου Ριχάρδου Σωμερίτη.

Λίγα λόγια για την ιστορία...Το Κανάλι 15 του Ρούσσου Κούνδουρου εξέπεμψε πολύ πριν τον Αθήνα 984 που βγήκε στον αέρα στις 21/5/87:. Και άνοιξε το δρόμο για τα πρώτα χρόνια της ελεύθερης ραδιοφωνίας που σύντομα θα εξελίσσονταν σε... “ιδιωτική ραδιοφωνία”. Εξοστρακίζοντας με τη σειρά της τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ελεύθερου ραδιοφώνου... στα βουνά του διαδικτύου.

Το Κανάλι 15, βγήκε στον αέρα στις 30 Μαρτίου του 1986. Μετά την επέμβαση του εισαγγελέα στη συγκεκριμένη εκπομπή, 17 πολίτες διώχθηκαν ποινικά. Επρόκειτο, σύμφωνα με αναφορές που χρήζουν περαιτέρω διασταύρωσης** για τους Ρούσσο Κούνδουρο, Κώστα Ταχτσή, Γιάννη Τζαννετάκο, Φαίδωνα Βεγλέρη, Λεωνίδα Κόσκο, Αλέξανδρο Γιώτη, Στέλιο Κούλογλου, Περικλή Βασιλόπουλο, Άκη Κοσώνα, Ευάγγελο Αραμπατζή, Μπήλιω Τσουκαλά, Τηλέμαχο Μαράτο, Σπύρος Μάνδρο και Λευτέρη Κουσούλη. Η δίκη έγινε στις 18/1/1988 και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.


*Ζητάω συγγνώμη γιατί ο προσδιορισμός του Καναλιού 15 ως του πρώτου “ελεύθερου ραδιοσταθμού της χώρας”, είναι σχηματικός και αδικεί τους ραδιοερασιτέχνες. Τόσο αυτούς που κατάφερναν να παράγουν εκπομπές με υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα, όσο και αυτούς που μ' ένα απλό “ο Βαγγέλης για τη Σούλα, με πολύ αγάπη” άνοιγαν με τον τρόπο τους το δρόμο προς τη νέα εποχή του ελληνικού ραδιοφώνου. Είναι όμως  φανερό ότι το Κανάλι 15 υπήρξε η πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια “να απελευθερωθεί το Μέσο”.

**Προφανώς τα ονόματα που δημοσιεύω δεν είναι 17 αλλά 14. Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω στοιχεία για το ποιοί ήταν οι άλλοι 3 και θα εκτιμήσω οποιαδήποτε διασταυρωμένη πληροφορία. Βρήκα μάλιστα μια αναφορά  σύμφωνα με την οποία ο κ. Τζαννετάκκος “κάπου είχε μπλέξει και δεν παραβρέθηκε στην ιδρυτική στιγμή του Καναλιού 15 που έγινε παρουσία εισαγγελέα”. Ωστόσο στο ηχητικό ντοκουμέντο, ο κ. Γιώτης αναφέρει τον κ. Τζαννετάκο ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται στο στούντιο.

*** Όπως βλέπετε, το εξώφυλλο της κασέτας από την οποία έγινε η ψηφιοποίηση του υλικού, αναφέρει ημερομηνία διαφορετική από αυτήν της 30ης Μαρτίου του 1986. Για την ακρίβεια αναγράφει “30 Ιουνίου 1986”, ημερομηνία που δεν συμπίπτει ούτε με το “Συνέδριο για την Ελεύθερη Ραδιοφωνία” που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 1986. Καταλήγω λοιπόν (έστω προσωρινά) ότι πρόκειται για λάθος... μάλλον τυπογραφικό.

Η κασέτα αυτή, αν δεν κάνω λάθος, κυκλοφόρησε με αφορμή κάποια επέτειο του Καναλιού 15. Δυστυχώς τα χρόνια που μεσολάβησαν είναι αρκετά και δεν θυμάμαι καν ποιός μου τη χάρισε. Παρόλα αυτά τον ευχαριστώ, που να φανταζόμασταν κι αυτός κι εγώ τότε, που θα έφταναν τα πράγματα σήμερα...

 


Μπορείτε να διαβάσετε:
 
- ένα αναλυτικό ιστορικό της ελεύθερης ραδιοφωνίας, εδώ.

Περιλαμβάνει στοιχεία που χρειάζονται περαιτέρω διασταύρωση, όμως αφενός δεν υπάρχει πιο πλήρης οδηγός στο διαδίκτυο, αφετέρου προσφέρει μια αρκετά γλαφυρή και αναλυτική εικόνα.

- ένα εκτενές αφιέρωμα της Έλενας Νεοφωτίστου στον Ρούσσο Κούνδουρο δημοσιευμένο στο περιοδικό Μοτέρ εδώ.

 

- μια ακόμη αναφορά στο Κανάλι 15 εδώ.

 

σχόλια 12

by maria mikro analogo - Που το βρήκατε ρε σεις αυτό το ντοκουμέντο; Μπράβο παιδιά!

by Mafalda - "... και ξαφνι-κά παθαίνει συ-γκο-πή"!!!!!!! Εξαιρετικά αρμόζων αυτός ο Κηλαηδόνης στην περίσταση και εξαιρετικό το ντοκουμέντο! Μπράβο Αποστόλη! Με εξαίρεση ορισμένους μετέπειτα εκτεθέντες ως ξεπουλημένους "πράκτορες" (sorry για το ντεμοντέ της έκφρασης!) ... το άρωμα εποχής διαπερνά και τους σημερινούς προβληματισμούς για την ελευθερία της έκφρασης, προκαλώντας ταυτόχρονα και κάποια νοσταλγία! Δεν είναι λίγο να ξανακούει κανείς καθαρή σκέψη, ωραία ελληνικά, και φωνές όπως της ΚΥΡΙΑΣ Ρεζάν, του Κούνδουρου και του Ταχτσή! Εχεις άραγε και άλλα τέτοια; :))))))

by Dark Angel - απίστευτο ντοκουμέντο brotha! Και αναρωτιέμαι ποιός μας φυλάει από τους φύλακες. Δεν πέρασαν και πολλά χρόνια...

by Rodia - ΣYΓXAPHTHPIA ΠAIΔIA :)

by Βίκτωρας Σαλονίκης - Πολύ ενδιαφέρον ντοκουμέντο

by Kostas Boukouvalas - Φίλε, Είσαι μεγάλο σχολείο τελικά! Τα λέμε!

by Stelios - Α ρε Αποστόλη, τι μου θύμισες.... Κάπου πρέπει να έχω και εγώ μια τέτοια κασέτα, αλλά τώρα πιά άντε να βρώ κασετόφωνο.... Τουλάχιστον έχω ακόμα (και δουλεύει κανονικά παρακαλώ) το ρολόι του Καναλιού....

by the Bloopers Team - Η κασέτα που ψάχνεις, κατευθείαν από το εφεδρικό. :-)) http://www.divshare.com/download/2507480-5f5

by Αποστόλης - @the Bloopers Team ευχαριστούμε, πρόκειται προφανώς για μια πιο σύντομη και πιο προβληματική σε θέματα ήχου, εκδοχή της πιο πάνω ηχογράφησης. Αν κατάλαβα καλά -δεν είστε και πολύ αναλυτικοί είναι η αλήθεια;-)- είναι μια ηχογράφηση που έγινε απευθείας από κάποιον ραδιοφωνικό δέκτη τη συγκεκριμένη μέρα. Όπως και να το κάνεις, έχει κι αυτή την αξία ντοκουμέντου..., τουλάχιστον γιατί μας μεταφέρει άμεσα στη θέση του ακροατή.

by the Bloopers Team - Είναι δέκτης στο Παγκράτι όπου βρισκόταν το ένα εφεδρικό (από τα 3) το οποίο άνοιξε με ηχογραφημένο αμέσως μόλις έκλεισε το κύριο στο σπίτι του Αλέξανδρου. Δεν μπορώ να γράψω περισσότερα, θα ήταν σαν να γράφω το όνομά μου.

by Αποστόλης - @the Bloopers Team σεβαστό ;-) αν σε ανύποπτο χρόνο μπορέσεις, συμπλήρωσε λίγο τα στοιχεία για το εάν και πόσοι συνελλήφθησαν τότε (ή τους απαγγέλθηκαν απλά κατηγορίες), καθώς και για το ποιοί βρίσκονταν εκείνη τη μέρα στο στούντιο όταν μπήκε ο εισαγγελέας. Αν δεις παραπάνω στο κείμενο, υπάρχει ένα χάος σε σχέση με το εάν ήταν 14 ή 17 άνθρωποι καθώς και το ποιοί ήταν ακριβώς. Έτσι για την ιστορία δηλαδή...

by the Bloopers Team - Υπάρχει στο αρχείο σχεδόν όλων των εφημερίδων της επόμενης μέρας. Ψάξε τα Νέα της επόμενης μέρας, είχαν δισέλιδο αναλυτικό αφιέρωμα. Θα το κοιτάξω κι εγώ και βλέπουμε.16 - Το "Αρίων" επιστρέφει στη Λάρνακα μετά από συμπλοκή με ισραηλινά πολεμικά πλοία

ανέβηκε στις 15-Jan-2009 από maria mikro analogo

Το "Αρίων" αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο της επιστροφής χωρίς να ολοκληρώσει την αποστολή του στη Γάζα, μετά από συμπλοκή με ισραηλινά πολεμικά πλοία.

Γύρω στις 2 τα ξημερώματα και ενώ βρισκόταν στα Διεθνή Ύδατα, το "Αρίων" απειλήθηκε με προειδοποιητική βολή να σταματήσει την πορεία του και να επιστρέψει στο λιμάνι της Λάρνακας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρ/Φ σταθμό "στο κόκκινο", δήλωσε πως "πρόκειται για πραγματική πειρατεία".

"Δεν υπάρχει κανένα δίκαιο που να επιτρέπει σε καμία χώρα να κάνει έλεγχο στα διεθνή ύδατα και μάλιστα να απειλεί με προειδοποιητική βολή."

Στις 3 τα ξημερώματα, το Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε διάβημα στις Ισραηλινές Αρχές σχετικά με το πλοίο "Αρίων". Με το διάβημα αυτό "εφιστούσε και ζητούσε ιδιαίτερη προσοχή από τις ισραηλινές αρχές για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των επιβαινόντων στο σκάφος".

Ένα από τα πολεμικά πλοία που ακολουθούσαν τον "Αρίωνα" προσπάθησε να το εμβολίσει με αποτέλεσμα ο καπετάνιος να κάνει απότομο ελιγμό προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση. Κατά τη διάρκεια της "συνοδείας" του πλοίου,  τα ισραηλινά πολεμικά πλοία είχαν στραμμένους τους προβολείς πάνω του και ο καπετάνιος να μην έχει καθόλου ορατότητα για να συνεχίσει την πορεία του. 

 

Νωρίτερα, ο καπετάνιος του "Αρίωνα", δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών τους διεμήνυσε πως "οι ισραηλινές αρχές δεν θα τους αφήσουν να φτάσουν στην περιοχή της Γάζας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

 

Επίσης, διαβάστε "το χρονικό της επίθεσης των ισραηλινών" του Μάριου Διονέλλη, στο tvxs.gr 

 

χωρις σχόλια17 - Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων και άλλων πολιτών από την Αστυνομία

ανέβηκε στις 09-Jan-2009 από via mass media

Αντιδράσεις ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΕΣΗΕΑ για τα σημερινά βίαια επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

 

Για αναίτια επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε φοιτητές που αποχωρούσαν μετά το τέλος του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κάνει λόγο το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ. Όπως υποστηρίζει, οι αστυνομικές δυνάμεις χτυπούσαν και προχωρούσαν σε συλλήψεις «όποιου έβρισκαν μπροστά τους (ακόμη και δικηγόρους, δημοσιογράφους, περαστικούς), ενώ την ίδια ώρα σε άλλα σημεία της Αθήνας συνέβαιναν επεισόδια». «Τα συμπεράσματα τα αφήνουμε σε κάθε δημοκρατικό πολίτη» προσθέτει.

«Η Αστυνομία, με τη στάση της αυτή, πυροδοτεί νέες εντάσεις. Θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων πολιτών που αδίκως προσήχθησαν στην ΓΑΔΑ» καταλήγει.

 

 Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/09/1614856.htm

χωρις σχόλια18 - «Μηδενική ανοχή» της ΕΛ.ΑΣ επί δικαίων και αδίκων

ανέβηκε στις 09-Jan-2009 από via mass media

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ εγκλώβισαν περίπου 100 διαδηλωτές μπροστά από πολυκατοικία στην οδό Ασκληπιού 14. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εγκλωβισμένοι ήταν απλοί διαδηλωτές και όχι κουκουλοφόροι, ενώ κάποιοι εξ αυτών ήταν τραυματισμένοι. Στην περιοχή έσπευσαν κλούβες των ΜΑΤ προκειμένου να γίνουν προσαγωγές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι διμοιρίες των ΜΑΤ «ψέκασαν» με χημικά δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και συνδικαλιστές που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σημείο όπου ήταν εγκλωβισμένοι οι διαδηλωτές.

Λίγο μετά τις 16.30 οι αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν από την οδό Ασκληπιού και οι διαδηλωτές κατάφεραν να αποχωρήσουν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τραυματίας που είχε βγει από κοντινή κλινική με γάζες, δέχθηκε νέα επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ που τον ξυλοκόπησαν, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην κλινική.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο flash.gr

http://greece.flash.gr//soon/2009/1/9/43285id/

χωρις σχόλια19 - Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

ανέβηκε στις 09-Jan-2009 από via mass mediaΑΠΕ

Πολίτες εμποδίζουν αστυνομικούς να κάνουν συλλήψεις στην είσοδο πολυκατοικίας στην οδό Ασκληπιού

 

 

Σκληρή ήταν η στάση της Αστυνομίας επιβεβαιώνοντας τη θέση του νέου αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για τη Δημόσια Τάξη, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, για μηδενική ανοχή.

Οι αστυνομικοί αυτή τη φορά δεν περιορίστηκαν στη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, αλλά προέβησαν και σε βίαιες προσαγωγές.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο in.gr

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=973977&lngDtrID=244

χωρις σχόλια20 - Διάρρηξη... «έργο της αστυνομίας»

ανέβηκε στις 08-Jan-2009 από via mass media

Βρήκε το διαμέρισμά της παραβιασμένο, πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων να καταγγείλει διάρρηξη και εκεί πληροφορήθηκε ότι επρόκειτο για αστυνομική έρευνα στην κατοικία της που είχε γίνει... εν αγνοία της!

 

«Οταν πήγα στο Α.Τ. Εξαρχείων» -αναφέρει η κ. Γιαννακοπούλου- «και είπα σε ποια οδό είχε γίνει, όπως... τουλάχιστον εγώ νόμιζα η διάρρηξη, τότε ήλθε ένας κύριος χωρίς στολή ο οποίος νευριασμένος και με επιτακτικό ύφος μου είπε ότι δεν ήταν διάρρηξη και να σηκωθώ να φύγω. Επειτα από αυτό σοκαρίστηκα και έβαλα τις φωνές. Ο ίδιος μου είπε να είσαι σίγουρη ότι ούτε πήραμε κάτι από το σπίτι σου ούτε αφήσαμε κάτι».

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Έθνος

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=13098&subid=2&tag=8777&pubid=2160788

χωρις σχόλια<< page 2 of 27 >>