351 posts for griots

page 1 of 36 >>


1 - The Riots by Charles Bukowski

ανέβηκε στις 06-Dec-2010 από TheSkyEtc

I've watched this city burn twice 
in my lifetime
and the most notable thing
was the arrival of the
politicians in the
aftermath
proclaiming the wrongs of
the system
and demanding new
policies toward and for the
poor.

nothing was corrected last 
time.
nothing will be corrected this 
time.

the poor will remain poor.
the unemployed will remain
so.
the homeless will remain
homeless

and the politicians,
fat upon the land, will live
very well.

χωρις σχόλια2 - 6η Δεκεμβρίου 2010 (δυό χρόνια μετά)

ανέβηκε στις 05-Dec-2010 από radiobubble

Πατώντας επάνω στο σημαιάκι θα βρείτε ό,τι δημοσιεύτηκε στο radiobubble με tag griots. Aπό τις 7/12/2008 έως τις 12/1/2009, ανέβηκαν σχεδόν 350 post και 77 εκπομπές  εκ των οποίων οι 50 περίπου ασχολούνται άμεσα με το θέμα της εξέγερσης, ενώ προφανώς και οι υπόλοιπες βρίσκονται υπό την ευρύτερη σκέπη της.

.
Οι εκπομπές που έβγαιναν από το live πρόγραμμα, συνήθως ενημερωτικές, κάλυψης των γεγονότων και συναφείς, δεν ανέβηκαν ποτέ στη σελίδα, ποιός προλάβαινε...
.
Ένα κείμενο/μπούσουλα για την ανίχνευση όσων δημοσιεύσαμε εκείνες τις ημέρες όπου το radiobubble μετατράπηκε σε "ενημερωτικό σταθμό" θα βρείτε εδώ. 

.

Στο ίδιο (περσινό) κείμενο χαμογελάει ειρωνικά κι ένας προβληματισμός περί της "δημοσιογραφίας των πολιτών" ενώ ίπταται και η απορία περί της προσφοράς των "νέων μέσων" σε αντίστιξη με τα "παλιά".

.

χωρις σχόλια3 - ο άρρωστος είναι βαριά #11 / ένα χρόνο μετά

ανέβηκε στις 08-Dec-2009 από tovytioclick to listen

σκόρπιες κουβέντες για τον περσινό Δεκέμβρη.

ακούγονται:

- η Αγγελ. Μπούμπουκα απ' την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

- μια μικρή ανώνυμη μαρτυρία

- η Δήμητρα να διαβάζει Ευγένιο Αρανίτση (ολόκληρο το κείμενο εδώ )

 

το κείμενο του Κούρτοβικ που αναφέρεται εδώ .

 

χωρις σχόλια4 - Ένα Καλειδοσκόπιο στον Αέρα (περίπου) 6/12

ανέβηκε στις 07-Dec-2009 από kaleidoskopioclick to listen

Μια διαφορετική εκπομπή, λίγο ανοργάνωτη, λίγο αγχωμένη, με Κατερίνα (ξ) και Αλέξανδρο (edmon), μετά από την πορεία, επιχειρώντας ανταποκρίσεις από το κέντρο, λίγη ενημέρωση και λίγη σκέψη για τα όσα συμβαίνουν και συνέβησαν.

(η φωτογραφία είναι από το έντυπο revolt (τεύχος 1, 13 Δεκεμβρίου 2008) που εξέδιδε πέρισυ η κατάληψη της ασοεε)

σχόλια 4

by kaleidoskopio - Να σημειώσω ότι είμαστε μερικώς τεχνολογικά αναλφάβητοι και δεν ξέρουμε να χειριζόμαστε το τουίτερ, συνεπώς δεν το παρακολουθούμε, και δεν λαμβάνουμε τα μηνύματά σας, όσοι τα στέλνετε στο τουίτερ. Απλά, βγαίνοντας χθες από το στούντιο, μας ενημέρωσε ο κυρκαναλάρχας πως μας είχατε στείλει κάποιοι εκεί. Υποσχόμαστε από την επόμενη φορά να το μάθουμε το ρημάδι και να το κοιτάμε κι εκείνο. Κατερίνα (ξ)

by Duke - Πάντως έπεσαν πολλά δακρυγόνα, περίπου 10 τραυματίες από πολίτες. Στα Χαυτεία παραλίγο να γίνει φονικό όταν μια μηχανοκίνιτη μονάδα της ομάδας Δ έκανε έφοδο με μηχανές στην πορεία και ο μόνος λόγος που δεν σκοτώθηκε κόσμος ήταν ότι λίγα μέτρα πριν να φτάσουν τα μπλοκ της πορείας μπουρδουκλώθηκαν μεταξύ τους. Τότε αποφάσισαν να συνεχίσουν πεζή οι περισσότεροι για να κοπανήσουν κάποιους "επικίνδυνους ταραξίες" (από ότι μάθαμε αργότερα ήταν κάτι παιδάκια 14 χρονών από το γυμνάσιο του Γέρακα) Αλλά όσοι έμειναν όρθιοι συνέχισαν full speed με τα παπιά, και μερικά μηχανάκια με αυτούς τους τύπους πέρασαν ξιστά από εμένα (ήμουν στην περιφρούριση του μπλοκ). Ήθελαν να χυθεί αίμα, παρά τα όσα λέει ο υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ

by edmon - Επίσης υπάρχει ένα τρομερό αστείο που δεν μπορώ να μην το σχολιάσω... Όταν ξεκινάω να μιλήσω, λέω ότι είμαστε ένα χρόνο ΠΡΙΝ τα Δεκεμβριανά!!!!!! Τί ήθελε να πει άραγε ο ποιητής? Είναι μελλοντολόγος με προφητείες ή απλά μπερδεύει λέξεις όπως πριν-μετά, αριστερά-δεξιά, πάνω-κάτω ???

by kaleidoskopio - Και στόμα-φωλιά, λύκου-κούκου, και άλλα πολλά. Εντάξει, σταματάω να είμαι κακιά............... :) Κατερίνα (ξ)5 - 06/12

ανέβηκε στις 06-Dec-2009 από TheSkyEtc

χωρις σχόλια6 - Μνήμες Δεκεμβριανές

ανέβηκε στις 06-Dec-2009 από maria mikro analogo

Λένε ότι ο χρόνος είναι μεγάλος γιατρός και πως όσο περνάει από το κάθε γεγονός τόσο πιο καθαρά βλέπεις και κρίνεις όσα έχουν γίνει. Αλήθεια είναι, μόνο που κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσος είναι αυτός ο χρόνος που πρέπει να περάσει για να καθαρίσει το μυαλό σου από τις μυρωδιές και τις εικόνες που ταράζουν κάποιες από τις νύχτες σου και να καταφέρεις να σκεφτείς καθαρά.

Την Κυριακή κλείνει ένας χρόνος ακριβώς από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια από τον αστυνόμο Κορκονέα. Μια δολοφονία που αν δεν υπήρχε ένα κινητό τηλέφωνο σε κάποιο μπαλκόνι να καταγράψει, δεν θα την πίστευε κανείς, όσοι μάρτυρες κι αν υπήρχαν. Ποιος θα ξεχάσει τον όρο “εξοστρακισμός” που αργότερα άλλαξε σε έναν πιο δόκιμο όρο… πιο δικηγορικό, πιο νομικίστικο. Βλέπαμε το βίντεο της δολοφονίας από τη μία και από την άλλη περιμέναμε το πόρισμα, ποιους απ’ όλους μας θα βγάλει τρελούς.

Εκείνες οι μέρες – περισσότερο οι νύχτες για την ακρίβεια “που ανήκαν στον Αλέξη” όπως έγραφε και ένα σύνθημα σε έναν τοίχο – τάραξαν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Σήκωσαν ανθρώπους κάθε γενιάς από τους καναπέδες, τους έβγαλαν στους δρόμους, ενεργοποίησαν άντρες, γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας και ιδεολογίας. Ο κόσμος, όλοι μας δηλαδή, είχαμε πολλά για να διαμαρτηρηθούμε. Και είχε φτάσει η στιγμή, σαν μια σταγόνα να είχε ξεχειλίσει το ποτήρι της υπομονής. Γιατί τα τελευταία χρόνια δεν είχαν γίνει και λίγα.

Οι μνήμες μου έρχονται μία μία σαν ριπές, εκεί που δεν το περιμένω. Μια εικόνα, ένα πάτημα του κλείστρου της φωτογραφικής μηχανής, ένα σύνθημα, ένα χτύπημα, μια φωνή… η μυρωδιά του χημικού και του καμμένου πλαστικού στον αέρα, το τσούξημο στα μάτια και στο δέρμα, η αγωνία και η αγανάκτιση, η αδρεναλίνη, ο φόβος, η ντροπή αλλά και η υπερηφάνια, η κούραση, το ξενύχτι και το άκουσμα μαρτυριών, οι εκκλήσεις των συλληφθέντων, το ξύλο, το αίμα, τα μαυρισμένα αγάλματα και οι κατεστραμένες περιουσίες, οι αντιδράσεις των “σοφών” και η συμπαράσταση των γονιών, τα παιδιά, οι στολές, οι χαφιέδες, τα μαύρα γυαλιά ακόμα και μέσα στη νύχτα, τα μάτια που λαμπήριζαν είτε από τα δακρυγόνα είτε από τη συγκίνηση, το ποδοβολητό και οι βρισιές, τα χτυπήματα, ο ξερός ήχος του γκλομπ πάνω στα κόκκαλα, οι καπνοί και η ασφυξία, το κραγιόν κάτω από τα μάτια, οι οδηγίες πρώτων βοηθειών για τα δακρυγόνα, το αραιωμένο maalox σε σπρέυ στριμωγμένο μέσα στο σακίδιο, το δίκιο που σε πνίγει περισσότερο και από τα δακρυγόνα, τα σκυλιά που δεν ήξεραν προς τα που να τρέξουν, η γιαγιά που λιποθύμησε όταν πήγαν να την συλλάβουν τα ΜΑΤ, οι εγκλωβισμοί, η αναμονή και ο φόβος του στρατιωτικού νόμου, οι μαρτυρίες των φίλων για τους παρακρατικούς και τη βία, τις πέτρες που έσκαγαν δίπλα σου και για χιλιοστά δεν σε άφηναν στον τόπο, τα νεαρά πρόσωπα πίσω από τις αντισφυξιογόνες μάσκες και τις στολές, άλλα νεαρά πρόσωπα πίσω από μαντήλια και κουκούλες, το πτώμα του Γρηγορόπουλου πρωτοσέλιδο με τα μάτια ακόμα μισάνοιχτα, οι δηλώσεις επιφανών δικηγόρων, οι λαχανιασμένες φωνές των παιδιών στα μικρόφωνα του radiobubble που με τα κινητά στα χέρια έτρεχαν και ταυτόχρονα ενημέρωναν, την παραπληροφόρηση σε άλλα “επίσημα” μέσα, την κούραση και την αγωνία της διασταύρωσης και συγκέντρωσης πληροφοριών, την δημοσιογραφία των πολιτών, τις αφίσες των ελλήνων σχεδιαστών, την αγανάκτιση στα μέσα δικτύωσης από τα όσα απερίγραπτα τραγικά μοιραζόμασταν, τη φωτογραφία με το χέρι που κρατούσε έναν χαρτοφύλακα και έσταζε αίμα ή εκείνη με τους δύο ένστολους να σημαδεύουν παιδιά με όπλα… και τόσα άλλα, αμέτρητα. Όλοι μας θυμόμαστε και κάτι διαφορετικό, κανείς δεν βγήκε απ’ αυτόν τον Δεκέμβρη χωρίς μνήμες.

Θα γραφτούν πολλά, θα γίνουν αφιερώματα, οι απόντες εκείνου του Δεκέμβρη ξαφνικά θα θελήσουν να γίνουν πρωταγωνιστές κι εμείς θα γελάμε ειρωνικά γιατί θα ξέρουμε. Οι παρόντες όμως, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές αυτών των ημερών, ας μη σιωπήσουν. Έτσι, για τη μνήμη.

σχόλια 1

by pandoras_smile - Πως μπορούν λίγες νύχτες του Δεκέμβρη ν’ αναπληρώσουν μια ζωή; Μια ζωή που δεν έζησες, που δεν θα τη ζήσεις. Αλέξη! Οι νύχτες του περσινού Δεκέμβρη ήταν όλες δικές σου. Ο κόσμος όλος έστρεψε το βλέμμα του κοιτώντας την Ελλάδα! Οι κρατούντες με τρόμο! Οι λαοί με ελπίδα! Και οργή, και ίσως και για πρώτη φορά να έγινε σε κάποιους (– που κοιμούνταν τον ύπνο του βολεμένου-) πραγματικότητα, αυτό που μόνο υποψιάζονταν. Το λουρί είναι στο μυαλό σου. Οι αλυσίδες είναι φτιαγμένες για να σπάνε! Χωρίς αύριο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ! Καλλίτερα άνθρωπος στην φωτιά της αναμέτρησης παρά σκουλήκι που σαπίζει κι ευημερεί κατατρώγοντας τις σάπιες σάρκες του.7 - 6 Δεκεμβρίου 2009

ανέβηκε στις 06-Dec-2009 από radiobubble

σχόλια 2

by ioudas - Έτσι ακριβώς.

by TheSkyEtc - -.-8 - Bubble Express 6/12/2009

ανέβηκε στις 06-Dec-2009 από maria mikro analogoclick to listen

Ένα Bubble Express για τον περσινό Δεκέμβρη, ακριβώς ένα χρόνο μετά. 

χωρις σχόλια9 - Το “Δίκτυο Δημοσιογραφίας των Πολιτών” που δεν έγινε ποτέ και άλλες ιστορίες...

ανέβηκε στις 02-Dec-2009 από Ευριπίδης Αγγελόπουλος

...μερικές σκέψεις με αφορμή την 6η του Δεκέμβρη

Mόλις ανέβηκε η πρώτη εκπομπή για τον περσινό Δεκέμβρη, άρχισαν να στριφογυρίζουν στο κεφάλι οι εικόνες. Ακούγοντας τη δεύτερη, έψαξα και λίγο τι είχαμε με tag griots στο radiobubble και συνειδητοποίησα ότι δεν έχουμε και λίγα. Σχεδόν 350 post από τις 7/12 έως τις 12/1 και 77 εκπομπές  εκ των οποίων οι 50 περίπου ασχολούνται άμεσα με το θέμα της εξέγερσης, ενώ προφανώς και οι υπόλοιπες βρίσκονται υπό την ευρύτερη σκέπη της.
Οι εκπομπές που έβγαιναν από το live πρόγραμμα, συνήθως ενημερωτικές, κάλυψης των γεγονότων και συναφείς, δεν ανέβηκαν ποτέ στη σελίδα, ποιος προλάβαινε εκείνες τις ημέρες...

Τι θα μπορούσαν άραγε να προσφέρουν εκείνες τις ημέρες τα Νέα Μέσα που δεν μπορούν να προσφέρουν τα παλιά; Kαι τι πρόσφεραν τελικά;


η εικόνα από εδώ 

 

Μήπως μες τα δακρυγόνα του Δεκέμβρη του '08 χάθηκε και μια μεγάλη ευκαιρία να δούμε την έννοια της “δημοσιογραφίας των πολιτών” να κάνει ένα ακόμη βήμα;

Nα ξεπερνάει όσα σηματοδοτεί η φράση “το blog μου” και να αρχίσει να μπαίνει σε χωράφια πρωτόγνωρα, όπως το πολυπόθητο και αναγκαίο τότε “δίκτυο δημοσιογραφίας των πολιτών”;

Ξεκινώντας να γράφω τις σκέψεις μου, κατάλαβα ότι είχα μπλέξει τις προσωπικές αναμνήσεις με διάφορα ερωτήματα σαν τα παραπάνω. Καθόλου τυχαία βέβαια όπως θα καταλάβει όποιος μπει στον κόπο να διαβάσει και τα δύο κείμενα.

 

Το ένα οδηγεί στο άλλο, και όχι μόνο χρονολογικά.
Χώρισα τα κείμενα απλά για την οικονομία του χώρου και για την πιο εύκολη διεξαγωγή μιας κάποιας συζήτησης. Που σιγά μην υπάρξει δηλαδή...

Κατά τα άλλα, τα δύο κειμενάκια είναι

 

Φούστα !

 

Μπλούζα  !

 

σχόλια και συναφή (λέμε τώρα) στη Φούστα και την Μπλούζα

 

χωρις σχόλια10 - ολίγα που συνέβησαν στο radiobubble και την ελληνική bloggόσφαιρα πέρυσι το Δεκέμβρη

ανέβηκε στις 02-Dec-2009 από Ευριπίδης Αγγελόπουλος

και όχι μόνο για την ιστορία...

 

Με ανοικτά τα ερωτήματα:


Τι θα μπορούσαν άραγε να προσφέρουν εκείνες τις ημέρες τα Νέα Μέσα που δεν μπορούν να προσφέρουν τα παλιά;


Και


Μήπως μες τα δακρυγόνα του Δεκέμβρη του 08 χάθηκε και μια μεγάλη ευκαιρία να δούμε την έννοια της “δημοσιογραφίας των πολιτών” να κάνει ένα ακόμη βήμα; να ξεπερνάει την έννοια “το blog μου” και να αρχίσει να μπαίνει σε χωράφια πρωτόγνωρα όπως το πολυπόθητο και αναγκαίο τότε “δίκτυο δημοσιογραφίας των πολιτών”;


Έγραψα εδώ το πως έζησα τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία και ενώ βρισκόμουν πίσω από τα μικρόφωνα του Κόκκινου 105,5.Στο παρακάτω απόσπασμα, όσο κι αν δείχνει απλοϊκό, κρύβεται η ανάγκη που μας οδήγησε πέρυσι να μετατρέψουμε για 15 ημέρες το radiobubble σε “ενημερωτικό σταθμό”
Μιλώντας για το Κόκκινο λέω: "Νομίζω όμως ότι είχαμε την πιο πλήρη και την πιο σοβαρή ενημέρωση εκείνες τις πρώτες ώρες. Το γιατί είναι απλό: εκτός των άλλων, είχαμε δεκάδες πολίτες, επαγγελματίες και μη, που έπαιζαν για εμάς το ρόλο του ανταποκριτή. Μας είχαν εμπιστοσύνη. Και τους είχαμε κι εμείς. Είχαμε την ανάγκη τους και είχαν τη δική μας."


Αυτό θα αποδεικνύονταν και το κλειδί που θα ξεκλείδωνε από εκείνη τη Δευτέρα τα μικρόφωνα του radiobubble που θα μετατρέπονταν αίφνης σε “ενημερωτικό σταθμό”. Και δε θα τα έκλεινε μέχρι τη στιγμή που δεν υπήρχε πλέον λόγος για διαρκείς συνεχείς αναμεταδόσεις “των γεγονότων”.Κάποιοι είχαν εμπιστοσύνη σε εμάς στο radiobubble, είχαν καταλάβει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το θέμα, αλλά κι ότι δε χρωστάμε σε κανένα. Αν δε μας άρεσε κάτι που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το λέγαμε, αν μας άρεσε κάτι που έλεγε ο Παυλόπουλος (δύσκολο βέβαια να συμβεί κάτι τέτοιο) το λέγαμε κι αυτό. Δε βγάζαμε τις πορείες να έχουν 100.000 κόσμο, δε μιλάγαμε όμως και για “ομάδες 50 αναρχικών”. Αν σπάγανε βιτρίνες, λέγαμε “σπάνε βιτρίνες”, αν επιτείθονταν τα ΜΑΤ άνευ λόγου, το λέγαμε επίσης.Αισθανόμασταν ότι υπήρχαν αναγνώστες και ακροατές που μας είχαν εμπιστοσύνη. Και δεν είχαν σε άλλους. Κι απ' τη μεριά μας, για να είμαστε ειλικρινείς, είχαμε εμπιστοσύνη μόνο σε όσους γνωρίζαμε. Σε όσων τα blogs διαβάζαμε από καιρό, σε όσους παρακολουθούσαμε μέσω του twitter ή ό,τι.
Για μένα -θα τολμούσα να πω και “για εμάς στο bubble”- αυτή ήταν η προσφορά του δικού μας Νέου Μέσου. Το κεκτημένο του κοινού κώδικα, το “σε ξέρω, σε ακούω, σε διαβάζω, σου έχω εμπιστοσύνη”. Κι αφού υπήρξαν τόσο πολλά blogs με ενδιαφέροντα και σοβαρά κείμενα εκείνες τις μέρες, “η προσφορά των Νέων Μέσων” εν γένει.Για το εάν στο radiobubble το “δημοσιογραφικό μας κριτήριο”, ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούσαμε να διασταυρώσουμε τις ειδήσεις, ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά, δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά. Οι καλύψεις μας ήταν άρρυθμες, εξαρτώνταν από το πόσο αντέχαμε, την πρώτη εβδομάδα είναι η αλήθεια, κοιμηθήκαμε λίγο.Τη Δευτέρα το πρωί, έκανα για το radiobubble την πρώτη ζωντανή κάλυψη από τα όσα συνέβαιναν στους δρόμους. Η κάλυψή μου αυτή, περιελάμβανε τη μετάδοση του κενού χρόνου στον οποίο αιωρούμασταν όλοι εκείνο το πρωί. Είχα φτάσει μπροστά στο σημείο της δολοφονίας ακολουθώντας μια ομάδα μαθητών. Όταν έφτασαν εκεί, κάθισαν κάτω βουβοί. Κι εμείς αναμεταδίδαμε στον αέρα του radiobubble τη σιωπή τους... Η διάρκειά της ήταν ένας ραδιοφωνικός αιώνας. Και μόνο αυτό να είχαμε μεταδώσει το Δεκέμβρη θα αισθανόμουν επαγγελματικά πλήρης και σαν πολίτης εμπλεκόμενος με τα Νέα Μέσα, τουλάχιστον ικανοποιημένος. Είχε φτάσει η ώρα 4 το μεσημέρι και δε γύριζα πίσω, στο τηλέφωνο μου φωνάζανε, “ρε μαλάκα γύρνα στο στούντιο να πάει και κάνας άλλος στην πορεία”...

Ένας από τους λόγους που δεν καταφέραμε όλα όσα θα μπορούσαμε ήταν ότι διακατεχόμασταν από την ανάγκη να διαδηλώνουμε και όχι να αναμεταδίδουμε, την ανάγκη να συμμετέχουμε στα γεγονότα και όχι “να τα καλύπτουμε”.Ένας από τους λόγους που ό,τι κάναμε το κάναμε καλά, ήταν και πάλι αυτός. Δε βιαστήκαμε “να βγάλουμε πρώτοι” τις ειδήσεις για κάποιες καταλήψεις που θα γίνονταν. Θα μπορούσαμε να τις έχουμε από την προηγούμενη μέρα έτοιμες, γραμμένες.


Αυτός είναι όμως και ο λόγος που κανείς δε με ρώτησε “γιατί φωτογραφίζεις”, ούτε καν προσπάθησε να με νουθετήσει “κρύψε τα πρόσωπα”. Μόνος μου τις τράβαγα τις φωτογραφίες, μόνος μου τις έσβηνα από τη μηχανή. Δε δημοσίευσα καμία. Δε χρειάζονταν.
Θα μπορούσαμε να έχουμε “αποκλειστικότητες” δεν μας αφορούσαν. Σαν εμάς ευτυχώς ήταν πολλοί bloggers, συναντιόμασταν στις πορείες, στις συνελεύσεις της Νομικής, τις καταλήψεις. Άλλους τους ξέρω με το όνομά τους, άλλους με το διαδικτυακό τους ψευδώνυμο, άλλους μόνο ως φάτσες. Μερικούς τους αναγνώριζα κι όταν φόραγαν μαντίλι.

Μετά την πρώτη ταραχή, και με πληροφορίες να λένε “θα βγει στρατός στο δρόμο” κάνουμε μια έκτακτη εκπομπή με τον Περικλή. “Αν κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και βγει στρατός στους δρόμους, θα το θεωρήσω ισοδύναμο πραξικοπήματος και θα αντισταθώ όπως αντιστάθηκα στη χούντα”.
Αποστέλλω τη δήλωση του βουλευτή Κοροβέση στα “επίσημα Μέσα”, όσο την είδατε εσείς αναδημοσιευμένη την είδα κι εγώ.
Σχεδόν μεσάνυχτα της Πέμπτης κάνουμε το πρώτο post/κάλεσμα.

Καλούμε το διαδίκτυο σε συντονισμό. Θεωρούμε ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, θέλουμε να φτιάξουμε ένα δίκτυο δημοσιογραφίας των πολιτών. Έχει προηγηθεί το κάλεσμα του Ματθαίου και μια συνάντηση. Κι αν δεν κάνω λάθος ανάλογο ή το ίδιο κάλεσμα από τον Αστέρη.Δεν δείχνει να προχωράει τίποτα. Ο Ματθαίος, αν κατάλαβα καλά, αντιμετωπίζεται από κάποιους ως εκπρόσωπος ενός πολιτικού χώρου. Η πιο σωστά αντιμετωπίζεται από κάποιους που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ προφανώς δε θέλει να μπλέξει με κάτι που δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι μπορεί να το ελέγξει. Απ' ότι φαίνεται και κάποια μέλη του ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα δραστήρια στο διαδίκτυο προτιμούν να αποφύγουν την κακοτοπιά...Εμείς σηκώνουμε το δικό μας μπαϊράκι, κι ότι γίνει.
 Άλλος μπορεί να περιμένει να διοριστεί και να μη θέλει να βγάλει κακό όνομα.
Ο καθένας με τα κουσούρια του.Ξημερώματα Σαββάτου έχουμε ήδη ξεκινήσει.
Έχει προηγηθεί μια συνάντηση στο “Ραδιομέγαρον”, πρέπει να ήμασταν καμιά εικοσαριά. Εκεί συνειδητοποιούμε ότι είναι αδύνατο να κρατήσουμε βάρδιες και να καταγράφουμε/μεταδίδουμε ειδήσεις. Οι περισσότεροι το πρωί δουλεύουν κι έπειτα προτιμούν να είναι στο δρόμο. “Θα κάνουμε ότι μπορούμε” Η Μαρία και η Ροδιά ξενυχτάνε και έχουμε μια σοβαρότατη καταγραφή (δεν ξέρω ίσως να είναι και η πιο πλήρης) του τι έγραφαν τότε τα ελληνικά blogs.

Έχουμε επίσης, για ένα σύντομο διάστημα, μια αρκετά σοβαρή κάλυψη του τι μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αλλά και του τι γράφουν τα mass media.

 

Οι πολλοί είναι “οι ανταποκριτές του radiobubble” απ' τους δρόμους της Αθήνας. Βγαίνουν στον αέρα μέσω τηλεφώνου, στέλνουν sms ενημερώνοντας το studio, γράφουν ως radiobubble στο twitter του οποίου εκείνες τις μέρες το password  έχουν καμιά 10ριά άνθρωποι (αυτό δεν το ξέρατε έτσι;).
Κάποιοι προλαβαίνουν να γράψουν τις ανταποκρίσεις τους κάποιοι να ανεβάσουν χαρακτηριστικά ηχητικά στιγμιότυπα  ή μαρτυρίες.
Καλύπτονται κάποια γεγονότα που δεν εμφανίστηκαν (σε αυτό το μέγεθος) πουθενά αλλού, κάποιες από τις πλέον ρηξικέλευθες εκδηλώσεις του Δεκέμβρη. Και αντί άλλης πρωτιάς, προλαβαίνουμε μόνο αυτήν που θέλαμε, ακούμε πρώτοι τον sub comantante να μας στέλνει χαιρετίσματα απ' την άλλη άκρη του πλανήτη γη. 

 Τι να σημαίνει άραγε “δημοσιογραφία των πολιτών”; Τη θέλουμε ή έχουμε βολευτεί;

 

 

 


Το “δίκτυο δημοσιογραφίας των πολιτών” είχε δημιουργηθεί. Xωρίς όμως να μπορέσει κάπου να συγκλίνει, χωρίς να δημιουργηθεί ο αναγκαίος “πόλος” γύρω απ' τον οποίο θα εμφανίζονταν η δύναμη των πολιτών. Μείναμε σκόρπιοι.Αυτό θέλαμε από άποψη ή απλά δεν ήμασταν αρκετά ώριμοι για το επόμενο βήμα;Θα μπορούσαμε εκείνες τις ημέρες να δημιουργήσουμε ένα δυνατό κέντρο μιας πραγματικής και ακηδεμόνευτης ενημέρωσης; Ή έστω να φανούμε περισσότερο χρήσιμοι; Μην ξεχνάτε ότι συχνά δεν ξέραμε πόσες διαδηλώσεις συνέβαιναν ταυτόχρονα στην ίδια πόλη. Μην ξεχνάτε ότι  πέρασαν μέρες μέχρι, από κάποιες εφημερίδες τελικά, να μάθουμε τον αριθμό των συλληφθέντων ανά την επικράτεια. Κι αυτός ακόμη ήταν επί μήνες αμφισβητούμενος. Αυτά τουλάχιστον με αρκετό κόπο, ίσως και με έναν πληθωρισμό καλής διάθεσης, θα μπορούσαμε να τα είχαμε προσφέρει.   Στο κάλεσμα του Ματθαίου τότε θα μπορούσαν περισσότεροι να έχουν ανταποκριθεί.

Και στο κάλεσμα του radiobubble επίσης.

 

 

Εμείς τελικά δώσαμε τη μάχη σαν ομάδα, γιατί με τη λογική της ομάδας είχαμε από την αρχή στηθεί.

Όμως σαν μια ομάδα - νησί. Και γύρω μας η θάλασσα του διαδικτύου. Ενδιαφέρουσα, δυναμική, γεμάτη φαντασία και ένταση, ακηδεμόνευτη, σοβαρή. Αλλά αποτελούμενη από εκατοντάδες μικρά νησάκια. Τα οποία δεν αναζητούσαν γέφυρες πέραν των γνωστών: το twitter να ρίξουμε το άρθρο μας, το buzz να το ψηφίσουμε.Ας δούμε λίγο παραπέρα από το πόσο καλά κείμενα γράψαμε και πόσο τα blog μας γέμισαν  με ενδιαφέρουσες εικόνες. Νομίζω ότι μια ιστορική ευκαιρία για το ελληνικό διαδίκτυο χάθηκε πέρσι το Δεκέμβρη.
Ίσως πάλι να 'ναι και ισοδύναμη αυτού που κερδίσαμε, δεν επιμένω...Απλά αναρωτιέμαι, από δω και πέρα δηλαδή θα παίζουν μπάλα μόνο οι μεγαλοεκδότες; Και θα μας καλούν “να πούμε τη γνώμη μας ως bloggers” γράφοντας σχόλια στις ειδήσεις που διυλίζουν στα αξιότιμα ενημερωτικά τους site;

 


Δεν θέλουμε κάτι περισσότερο ή δεν είμαστε ικανοί για αυτό;
Προτιμάμε την ελευθερία και ταυτόχρονα τη μοναξιά “του δικού μας blog” από τη μάχη με το θηρίο, μιας άτυπης έστω, συλλογικότητας;

 

Οι εικόνες από το mikro analogo

σχόλια 10

by edmon - http://www.youtube.com/watch?v=kaMEc5-p738 Δεν ξέρω πόσο σχέση έχει με όλα αυτά, αλλά εγώ πάντα μαζί με όλα τα υπόλοιπα που συνέβησαν πέρυσι στο radiobubble (τότε που νοιώσαμε καυτό το αίμα μας), θα θυμάμαι αυτό το τραγούδι που το παίζαμε ασταμάτητα τότε...

by Ευριπίδης Αγγελόπουλος - @edmon http://www.radiobubble.gr/el/audio/4754

by edmon - Σούπερ!

by Kostas Boukouvalas - Ευριπίδη μου, Primum vivere deinde philosophari λέει ένα ρητό στα λατινικά. Να είχαμε λύσει το βιοποριστικό μας πρόβλημα και να αγοράζαμε και παραπάνω ώρες σ' ένα εικοσιτετράωρο που λέει ο λόγος. Να σου πω κάτι, ξέρω οτι σε ξαφνιάζει, αλλά είμαι συντηρητικός. Ας ανδρωθούν πρώτα οι μονάδες και μετά ας αθροιστούν. Γιατί αν αθροίσεις το 0,5 με το 0,5 και το 0,5 το αποτέλεσμα είναι το 1,5 ενώ αν αθροίσεις το 2 με το 2 και με το 2, το αποτέλεσμα είναι το 6. :) Ξέρω οτι θέλεις η ισχύς εν τη ενώσει να γίνει πάνω στην επαναστατική φρενίτιδα, χεχε, αλλά η παγκόσμια εμπειρία δείχνει οτι αυτό δημιουργεί τρομακτικά αμαλγάματα από διαφορετικές συνιστώσες και άντε μετά να μπεις στη διαδικασία του (απ)εμπλουτισμού.

by Ευριπίδης Αγγελόπουλος - @Kostas Boukouvalas να κάνουμε τις αμαρτίες μας ρε να έχουμε να μετανιώνουμε, να μην είμαστε καταδικασμένοι στην αιώνια βαρεμάρα, μας έφαγε ο ορθολογισμός ;-) φιλιά στη Σαλονίκη (δεν πιστεύω να ψήφισες τον Ψωμιάδη ρε σαρδανάπαλε)

by duke_zappa - Καναλάρχα, μην ξεχνάς όμως ότι η έννοια blog πριν το Δεκέμβρη εκείνο ήταν κάτι το εξωτικό, μην ξεχνάς ότι τα ενημερωτικά blog έκαναν το μεγάλο μπαμ τότε, και κυρίως λόγω ότι είχαν μεγαλύτερη και καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες από ότι τα κλασσικά μέσα. Καναλάρχα είναι και αυτό κάτι, στον τομέα που μιλάμε

by Νίκος Γεωργίου - Ο Δεκέμβρης ήταν μια ευκαιρία για το ελληνικό διαδίκτυο, η οποία αξιοποιήθηκε πιστεύω σε μεγάλο βαθμό αλλά θα συμφωνήσω στο "εκατοντάδες μικρά νησάκια" που πολλά απ' αυτά δεν είναι και γνήσια. Κι εδώ είναι αυτό που λέγαν οι παλιοί, ένα κλαδί το σπας δέκα όχι. Δυστυχώς όμως ήταν και μια ευκαιρία για το σύστημα που εκμεταλεύτηκε το φόβο που δημιουργήθηκε στον κόσμο από τα γεγονότα (για τα περισσότερα από τα οποία κατά τη δική μου άποψη το ίδιο είχε την ευθύνη). Έτσι λοιπόν έβγαλε απ' το συρτάρι χαζοτρομονόμους κι απ' τις αποθήκες κάμερες και γέμισε την Αθήνα. Και το αντιφατικό είναι πως κάθε τζαμαρία που σπάει σε μια πορεία απ' τη μια τραβάει τα φώτα των ΜΜΕ στους σκοπούς και τα αιτήματα απ' την άλλη συντηρητικοποιεί όσους δεν μπορούν να ερμηνεύουν και να αξιολογούν τα γεγονότα. Αν μη τι άλλο πάντως νομίζω όλοι θα συμφωνήσουν πως σηκώθηκε πολύς κόσμος απ' τον καναπέ.

by Kostas Boukouvalas - Εγώ σε έβρισα ρε φίλε; Ξέρεις τι ψήφισα φίλε μου, το βλέπεις στα... πλήκτρα μου. :)

by ThirdEye - Δυστυχώς, μια ευκαιρία χάθηκε. Άργησα να το καταλάβω μέσα στον ρομαντισμό μου, ότι η λέξη "μαζί" δεν αρκεί, πρέπει να είναι εδραιωμένη αξία. Για ερευνιτικούς λόγους, τρομάρα μου, προσπάθησα να πάρω επίσημη θέση των κομμάτων ή κάποιων εκπροσώπων τους, για τα γεγονότα του Δεκέμβρη. Εισέπραξα δολοφωνική σιωπή για άλλη μια φορά. Μη με ρωτάτε γιατί. Δεν ξέρω. Μη με ρωτάτε γιατί ο πολιτικός σχολιασμός μου έχει γίνει πιο σπάνιος. Η απογοήτευση είναι μεγάλη. Η αγανάκτηση ότι δεν θέλουν όλοι ένα καλύτερο παρόν, σε πνίγει. Κακώς, κάκιστως.

by pandoras_smile - Δεν υπάρχουν χαμένες ευκαιρίες. Η κοινωνία μας ζυμώνεται σαν κρασί που παλαιώνει. Ότι «κατακτούμε» σε εμπειρία και συλλογική αντίληψη είναι ένα βήμα. Το προς τα πού δεν το ξέρουμε. Έχουμε όμως την απόλυτη ευθύνη των επιλογών μας. Τα νέα μας βήματα είναι αυτά που χτίζουν το αύριο, λιθαράκι – λιθαράκι. Ένα είναι σίγουρο: όταν δεν κινείσαι βουλιάζεις . Βουλιάζεις στο βούρκο του τίποτα, στην ανυπαρξία. Φίλε Ευριπίδη πολύ Καλή δουλειά !page 1 of 36 >>