1 - «Γιώργο, πιάσε την κουκούλα, θα βγω στο Sky ρε συ, πιάσ’ την κουκούλα….»

ανέβηκε στις 11-Dec-2008 από radiobubble

Ή αλλιώς, κάλεσμα προς τους πολίτες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και γενικώς τους πολίτες.

Με αφορμή το κάλεσμα του Ματθαίου (και γιατί μας έχουν σπάσει τα νεύρα).

To radiobubble.gr καλύπτει από την αρχή ζωντανά και ραδιοφωνικά (live stream) όσα συμβαίνουν. Αυτό συμβαίνει από την αρχή των γεγονότων, και στο βαθμό πάντα που αντέχουν τα μέλη της ανοιχτής κοινότητας του bubble, τα οποία θεωρούν πρωταρχική τους ανάγκη να βρίσκονται στους δρόμους και όχι στο studio.
Ακούμε στα ραδιόφωνα, διαβάζουμε σε έντυπα και, πολύ περισσότερο, βλέπουμε στις τηλεοράσεις, τέρατα. Είμαστε περίπου εβδομήντα νοματαίοι εδώ απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κι έχουμε, πάνω-κάτω όλοι μας, την ίδια αίσθηση:

 Πλιατσικολόγοι αναλυτές κάθε είδους, -είτε κρίνει κανείς από τη σκοπιά του απλού σκεπτόμενου πολίτη είτε ακόμη κι από αυτήν του δημοσιογράφου που προσπαθεί απλώς να ακολουθεί τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ- σαρώνουν όπως πάντα… τα πάντα. >>>

Εμείς στο bubble δεν είμαστε ιδιαίτερα δεκτικοί απέναντι στη γραμμή οποιουδήποτε. Για κάποιον περίεργο λόγο -ίσως λόγω της συναισθηματικής και κοινωνικής ανωριμότητας που μας διακρίνει- θέλουμε να έχουμε τη δική μας γνώμη. Ζητάμε ταπεινά συγγνώμη για αυτό. Πολύ περισσότερο από τον εαυτό μας τον οποίο υποχρεώνουμε σε τραγικά βασανιστήρια - π.χ.διπλή και τριπλή διασταύρωση της είδησης πριν τη μεταδόσουμε, προσπάθειας να παραμείνουμε νηφάλιοι,  να αναλύσουμε ορθολογικά όσα συμβαίνουν κλπ. κλπ..

Τις τελευταίες ημέρες η κοινότητα των ανθρώπων του διαδικτύου έχει καταφέρει να σταθεί με σοβαρότητα και αμεσότητα απέναντι σε όσα συμβαίνουν. Στην κοινότητα των bloggers/ απλών πολιτών, τελικά συχνάζουν άνθρωποι πολύ σοβαροί. Το λέγαμε εμείς, αλλά ποιος μας πίστευε…

Τεσπά. Έχουμε ένα ραδιόφωνο ζωντανό και ακηδεμόνευτο. Έχουμε και τα επαγγελματικά, άμα λάχει, εργαλεία να κρίνουμε τι είναι είδηση και τι όχι. Σαν δημοσιογράφοι όμως, όχι σαν «αλήτες-ρουφιάνοι-δημοσιογράφοι».  Έχουμε και κουλουράκια σπιτικά για όποιον θέλει να έρθει στο ραδιομέγαρο του bubble και «να λιώσει» στη δουλειά.

Παρέχουμε τα κάτωθι:
- Υπολογιστή αργό, αλλά σκυλί μιλάμε, να μοντάρουμε ήχους/ντοκουμέντα από τις πορείες, τις διαδηλώσεις και τις εν γένει «ασχημονίες στις οποίες προβαίνουν όσοι θέλουν το κακό της πατρίδας» τις τελευταίες ημέρες. Θα τα συγκεντρώσουμε, θα τα δημοσιεύσουμε με άδειες των Creative Commons ώστε να μπορούν έπειτα να αξιοποιηθούν… και μετά βλέπουμε.
- Ειδική περιοχή στο radiobubble (το copyleft/εικόνες), ώστε να φιλοξενήσουμε/αναρτήσουμε/ ή να κάνετε μόνοι σας upload τις φωτογραφίες/ντοκουμέντα σας από τις κινητοποιήσεις και τα συναφή με άδειες των Creative Commons.
- Συναδέλφους/απλούς/σοβαρούς/ανθρώπους ειδικευμένους στο να παράγουν ειδήσεις και να κρίνουν τι είναι γεγονός και τι προπαγάνδα.

Ζητάμε:
-Ανθρώπους σοβαρούς να συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας (τύπος γκουλάγκ) που θα συστήσουμε ώστε να καλύπτουμε τα γεγονότα με αρτιότητα.

Αυτά.
Ευχαριστούμε
(όποιος δηλώσει συμμετοχή θα είναι υπεύθυνος της μοίρας του).   

Στόχος:
 -Να δημιουργηθεί ένα ακηδεμόνευτο κανάλι πληροφόρησης (το «σοβαρής» εννοείται). Θα μεταδίδουμε και θα καλύπτουμε, όσο αντέχουμε, αυτά που θα κρίνουμε ότι πρέπει.
-Να παρακολουθούμε τα όσα μεταδίδονται από τα συμβατικά/παραδοσιακά Μέσα. Θα τα κρίνουμε και εάν είναι καρατσεκαρισμένο και από εμάς, θα το αναμεταδίδουμε αναφέροντας την πηγή.
- Να είναι διαθέσιμο σε όλους με άδειες των Creative Commons για περαιτέρω αξιοποίηση (εκπομπές, post, ντοκιμαντέρ κτλ).Το κάθε είδους υλικό που έχουμε παραγάγει εμείς καλύπτοντας τις κινητοποιήσεις
-Να αποδώσουμε στο τέλος ένα σοβαρό, δικό μας χρονικό, του τι συνέβη.

ΥΓ. Η προσπάθειά μας αυτή είναι εξ ορισμού συμπληρωματική των προσπαθειών κάθε είδους συλλογικοτήτων (κατάληψη Νομικής, ΑΣΟΕΕ, blogs μαθητών κ.α.).

σχόλια 3

by maria sketo - Καλά κάνατε και αναρτήσατε αυτό το κείμενο. Αν μπορώ να βοηθήσω κάπου πάντως (δεν μπορεί, κάτι θα μπορώ να κάνω κι εγώ), είμαι μέσα.

by Κυριακή Μεσημέρη - Έχουμε ξεκινήσει μια απόπειρα πληροφόρησης ξένων φίλων μέσω μέιλ για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα, γιατί η παραπληροφόρηση είναι πραγματικότητα και στο Λονδίνο, όπου πολλοί άνθρωποι λένε:" δεν καταλαβαίνω, αυτό συμβαίνει συνέχεια εδώ, αν ήταν κάθε φορά που η αστυνομία σκότωνε κάποιον να κάναμε πορεία..." Αν σας ενδιαφέρει, μια ιδέα είναι να μεταφράζονται τα νέα που θα συγκεντρώνετε, ή, τουλάχιστον, να μεταφραστεί το χρονικό στο τέλος, και να σταλεί σε μπλογκς στο εξωτερικό, σε φίλους με μέιλ, ή να μοιραστεί ως φυλλάδιο σε πανεπιστήμια και στους δρόμους. Επίσης, θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε κάποιες γλώσσες τα νέα που θα συγκεντρώσετε και να γίνει μια προσπάθεια προσέγγισης ξένων εφημερίδων, σε συνδυασμό με προώθηση του link με τα μεταφρασμένα νέα. Αν μπορώ να βοηθήσω με κάποιο τρόπο από μακριά, πείτε μου. Κυριακή.

by Αποστόλης Καπαρουδάκης - Κυριακή μια ανσκόπιση των Αγγλικών εφημερίδων μετά των αναλόγων link προς τις ιστοσελίδες τους, θα μας έκανε καλό. Επίσης, ανταποκρίσεις σαν αυτή που ήδη έστειλες είναι πολύ χρήσιμες, και καμιά φωογραφία από τις κινητοποιήσεις σας... Ένα πρώτο χρονικό προς μετάφραση θα έχουμε μάλλον την Πέμπτη. Σε ότι γράφεις βάζε κι ένα tag griots και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε. Φιλιά απ' την Ελλάδα!