1 - Κατερίνα Ζάκκα, Ήχοι Πωγωνίου (Legend)

ανέβηκε στις 01-Mar-2007 από Αποστόλης

 H κυρία Ζάκκα είναι δασκάλα στο επάγγελμα και τραγουδίστρια από μεράκι. Ακόμη και εάν η φωνητική της δεινότητα λοιπόν δεν κρίνονταν επαρκής, και πάλι θα έπρεπε να υποκλιθούμε μπροστά της μιας και μας υπενθυμίζει την ευεργετική λειτουργία που έχει το παραδοσιακό τραγούδι, όταν αυτό εκφέρεται από ανθρώπους που δεν το αντιμετωπίζουν ως επάγγελμα. Στο cd περιλαμβάνονται δεκατρία παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου και ειδικότερα της περιοχής του Πωγωνίου, ανάμεσά τους τα «Χαλασιά μου», «Μωρή κοντούλα λεμονιά», «Γιάννη μου το μαντήλι σου» και άλλα.

 Η κυρία Ζάκκα, τα ερμηνεύει με τρόπο μοναδικό, έναν τρόπο που το πλέον έντονο χαρακτηριστικό του, είναι αυτό της ανεπιτήδευτης εκφοράς τους. Να μην τα πολυλογούμε, η κυρία είναι αηδόνι. Οι ενορχηστρώσεις χωρίς να γίνονται αναίτια «έντεχνες», είναι ιδιαίτερα προσεγμένες και η δουλειά του Χρήστου Τσιαμούλη που υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια της παραγωγής καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα στην παράδοση και τον «σημερινό της ήχο»:

 Δεν πρόκειται για κακόγουστο πανηγύρι, δεν πρόκειται όμως και σε καμία περίπτωση για «μνημόσυνο στην παράδοσή μας που χάνεται». Έτσι τα τραγούδια αυτά και να τραγουδηθούν μπορούν και να χορευτούν. Ο Νίκος Φιλιππίδης παίζει κλαρίνο και τζαμάρα, ο Βαγγέλης Κουμζής βιολί, ο Κώστας Φιλιππίδης λαούτο και ο Ηλίας Νούστος ντέφι. Η ακρόαση του δίσκου καταφέρνει να μεταφέρει στον ακροατή κάτι από την μαγεία των πανηγυριών της Ηπείρου και από ένα σημείο και πέρα, μπορεί κανείς να φανταστεί ακόμη και τα ποτάμια και τα επιβλητικά δέντρα που κυκλώνουν τους οργανοπαίκτες.

Αποστόλης Καπαρουδάκης

*****
                                 

χωρις σχόλια